FSC

"Sommar" - Sveriges första miljömärkta pekbok

28-May-2010 12:02

Boken "Sommar" av Sara Lundberg. Foto: Alvina förlag.Alvina förlag lanserar nu Sveriges första pekbok försedd med två miljömärkningar: Svanen och FSC.

Boken "Sommar" är en genomarbetad och detaljrik hyllning till en älskad årstid med illustrationer av prisbelönta bildkonstnären Sara Lundberg.

(Sorterat under: Barn & ungdom)

Naturskyddsföreningen utmanar eroderat FSC

09-Apr-2010 09:02

Logotype FSC.Naturskyddsföreningen har det senaste året riktad stark kritik mot hur skogs­certifieringen FSC fungerar i Sverige.

Föreningen lämnar nu två motioner till Svenska FSC:s årsstämma.

– Skogscertifieringen FSC är på väg att tappa sin legitimitet. Reglerna är för svaga och följs dåligt. Vi har därför lagt fram en rad förslag som kan vända utvecklingen och hjälpa FSC återfå sin trovärdighet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

(Sorterat under: Miljömärkning » FSC)

FSC ett måste för Tetra Pak och IKEA

17-Feb-2010 14:02

Logotype FSC.Efterfrågan på FSC-råvara växer för närvarande explosions­artat, skriver Svenska FSC i ett pressmeddelande.

Tetra Pak kommer att tiodubbla sin försäljning av FSC-certifierad kartong under 2010.

IKEA räknar med att mer än fördubbla sin användning av virke från ansvarsfullt skötta skogar i möbler och andra solida träprodukter fram till 2012.

(Sorterat under: Miljömärkning » FSC)

FSC misslyckas att skydda naturvärden

15-Dec-2009 10:01
Logotype Naturskyddsföreningen.

Trots Naturskyddsföreningens anmälningar mot skogsbolaget SCA för ett flertal tydliga brott mot skogscertifieringen FSC så har certifieringsorganet SGS valt att endast ge SCA en mildare typ av varning.

– Det är häpnadsväckande hur billigt SCA kommer undan, trots att de i högsta grad brutit mot FSC-reglerna, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

- Upprepade, allvarliga brott mot reglerna, som avverkning av nyckelbiotoper, måste leda till konsekvenser för bolagen, annars fungerar inte FSC.

(Sorterat under: Miljömärkning » FSC)

SCA anmäls till FSC

02-Sep-2009 08:04

Naturskyddsföreningen upptäckte i somras tre kalhyggen i Jämtland och Västernorrland där skogsbolaget SCA brutit mot ett stort antal punkter i FSC-standardens krav på miljö­hänsyn vid avverkning.

Naturskyddsföreningen inleder nu en anmälnings­­­process mot SCA för brott mot svensk FSC-standard för certifiering av skogsbruk.

(Sorterat under: Miljömärkning » FSC)

Dubbelcertifierat virke från Södras medlemmar

28-Jul-2009 14:05 Logotype Södra.

Södra har nu fått FSC-certifikat för sina medlemmars skogsbruk, vilket är ett viktigt led i att kunna erbjuda kunderna FSC-certifierat.

Många medlemmar har anmält sitt intresse för att ansluta sig till Södras gruppcertifikat för FSC.

– Det är glädjande att intresset för dubbelcertifiering (FSC och PEFC) är stort. På varje skogsbruksområde är det ett hundratal intresseanmälningar, säger Södras skogsdirektör, Urban Eriksson i ett pressmeddelande.

(Sorterat under: Miljömärkning » FSC)

Intresset för skogscertifieringar på stark frammarsch

17-Jul-2009 14:01 FSC-märkt virke. Bild från wikimedia.org. Foto: Gerhard Elsner.

Intresset för skogscertifieringar är på stark frammarsch bland både skogsägare och industri, skriver Skogsaktuellt.

Naturvårdsintresserade Örjan Åby valde att certifiera sin skog enligt FSC (Forest Stewardship Council). Han var bland de första att ansluta sig till Sveaskogs gruppcertifikat.

– FSC är den enda certifieringen som är riktigt etablerad i världen och som fått ett riktigt erkännande, säger han, som motivering till varför han valde just FSC.

(Sorterat under: Miljömärkning » FSC)

Södra erbjuder medlemmarna FSC-certifiering

20-Feb-2009 15:03 Logotype Södra.

Södra har beslutat att erbjuda medlemmarna FSC-certifiering.

Bakgrunden till beslutet är kraftigt ökad efterfrågan på FSC-certifierade produkter.

FSC-certifiering av skogsägarna ger Södra ökad intjäningsförmåga genom att det möjliggör för företaget att erbjuda både massakunder och trävarukunder FSC-certifierade produkter.

(Sorterat under: Natur » Skog)

Boktips

Handbok för köksträdgården

Att odla köksväxter är en snabbt växande folkrörelse.

Nya influenser och grödor strömmar in över vårt land - nu kommer Handbok för köksträdgården äntligen ut igen, med fantastiska färgfoton och ännu fler köksväxter och odlingstips.

Här finns alla grönsaker, kryddor och bär som kan odlas i en svensk köksträdgård: fler än 125 olika slags grönsaker, 30 kryddväxter och 15 bärsorter.

(Text och bild från
Bonnier Fakta)